گذری بر مسائل فلسفهی اخلاق در آثار شهید مطهری
چکیده:
طرح مسئله
اجمالی از زندگانی شهید مطهری
مفهوم شناسی «اخلاق»
1) واقعنمایی مفاهیم اخلاقی
الف) باید و نباید
ب) حسن و قبح
2) نسبیّت اخلاق و دیدگاه شهید مطهری
الف)نسبیّتگرایی توصیفی
ب) نسبیّتگرایی فرااخلاقی
ج) نسبیّتگرایی هنجاری
3) رابطهی دین و اخلاق از دیدگاه شهید مطهری
نظریهی تباین
نظریهی اتحاد
نظریهی تعامل
دیدگاه استاد
4) معیار ارزش اخلاقی از دیدگاه شهید مطهری
الف) نظریات غایت انگارانه
ب) نظریههای وظیفهگرایانه
دیدگاه استاد
نتیجهی بحث
منابع و مراجع
چکیده:
فلسفهی اخلاق یکی از شاخههای فلسفهی مضاف میباشد که به تأملات فلسفی پیرامون مسائلی از قبیل چیستی مفاهیم اخلاقی و معیار ارزش اخلاقی میپردازد. این رشتهی از دانش در عالم اسلام همانند خاستگاه اصلی آن دانش نوظهوری بوده و مسائل مربوط به آن را تنها میتوان در بین آثار گذشتگان در خلال مباحث و آثار مربوط به اخلاق جستجو کرد..با این وجود در عصر حاضر مسائل فلسفهی اخلاق مورد توجّه جدّی اندیشمندان معاصر قرار گرفته و در آثار بزرگانی همچون شهید مطهری مستقلاً به آن پرداخته شده است. شهید مطهری با پررنگ ساختن نقش ایمان دینی در شکل گیری ارزش اخلاقی، سعی در مرتبط ساختن دین و اخلاق داشته و نظریّهی پرستش را مبنای بسیاری از نظرات خود در مورد موضوعات فلسفهی اخلاق قرار داده است.
طرح مسئله
از جمله مهمترین مباحث تأثیرگذار در حکمت و فلسفه، حوزهی فلسفهی اخلاق است. فلسفهی اخلاق یکی از شاخههای فلسفهی مضاف میباشد و به مباحثی از قبیل چیستی مفاهیم اخلاقی؛ واقعنمایی جملات اخلاقی، مکاتب مختلف اخلاقی، رابطهی دین و اخلاق و... میپردازد.
فلسفهی اخلاق علمی نوبنیاد است و از عمر آن به عنوان یک رشتهی علمی مستقل، بیش از یک قرن نمیگذرد و مباحث آن برای نخستین بار توسط «جورج ادوار دمور» در کتاب مبانی اخلاق، به رشتهی تحریر درآمد. لکن مسائلی که در فلسفهی اخلاق مطرح میشود، به صورت پراکنده در آثار اندیشمندان و فلاسفه وجود داشته است. در عالم اسلام نیز امر به همین منوال است. یعنی بحث فلسفهی اخلاق به طور مستقل و به عنوان یک علم در کنار سایر رشتههای علمی مطرح نبوده و در خلال مباحث و آثار مربوط به اخلاق میتوان ردّپایی از آنها را جستجو کرد. از جمله در آثار ابن مسکویه (متوفی 421هـ.ق) که در فلسفهی اخلاق پیرو ارسطو بوده و تا اندازهای از افلاطون نیز تأثیر پذیرفته است. خواجه نصیرالدین طوسی از اندیشمندان مسلمان و از برترین دانشمندان امامیه که علاوه بر علوم دینی، در حکمت و بیشتر علوم زمان خود مهارت داشت و تألیف مشهور او در علم اخلاق، اخلاق ناصری نام دارد.
در عصر حاضر مسائل فلسفهی اخلاق از جمله دغدغههای مهمّ اندیشمندان و فیلسوفان مسلمان و از جمله استاد شهید مطهری بوده است.با مراجعه به آثار مختلف این شهید فرزانه میتوان مباحثی را حول مسائل جاری در حوزهی فلسفهی اخلاق یافت و دیدگاه مرحوم استاد را پیرامون آنها جستجو کرد. هدف از این تحقیق تبیین مباحث فلسفی اخلاقی در آثار شهید مطهری و بیان دیدگاههای او در این ارتباط است.
اجمالی از زندگانی شهید مطهری
شهید آیت الله مطهری در 13 بهمن 1298 هجری شمسی در قریه فریمان واقع در 75 کیلومتری شهر مقدس مشهد، در یک خانوادهی اصیل روحانی چشم به جهان گشود. پس از طی دوران طفولیت به مکتبخانه رفت و به فراگیری دروس ابتدایی پرداخت. در سن دوازده سالگی به حوزهی علمیه مشهد عزیمت نمود و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی اشتغال ورزید. و برای تکمیل تحصیلات خود عازم حوزهی علمیه قم شد. در سال 1331 در حالیکه از مدرسین معروف و از امیدهای آینده حوزه به شمار میرفت، به تهران مهاجرت کرد و به تدریس در مدرسهی مروی، تألیف و سخنرانیهای تحقیقی پرداخت. در سال1334 اولین جلسهی تفسیر انجن اسلامی توسط استاد مطهری تشکیل شد.
از سال 1341 (آغاز نهضت امام خمینی) استاد مطهری به طور فعال در کنار امام بود. پس از تبعید امام خمینی به خارج از کشور، مسئولیت شهید مطهری و یارانش سنگینتر شد. در این زمان وی به تألیف کتاب در موضوعات مورد نیاز جامعه و ایراد سخنرانی در دانشگاهها، انجمن اسلامی پزشکان، مسجد هدایت، مسجد جامع نارمک و... ادامه میدهد. به طور کلی شهید مطهری که به یک نهضت اسلامی معتقد بود برای اسلامی کردن محتوای نهضت، تلاشهای ایدئولوژیک بسیاری نمود و با کج رویها و انحرافات، سرسختانه مبارزه کرد. از مهمترین خدمات استاد مطهری در طول حیات پر برکتش، ارائه ایدئولوژی اصیل اسلامی از طریق تدریس، سخنرانی و تألیف کتاب است. در دوران اقامت حضرت امام در پاریس، سفری به آن دیار نموده و در مورد مسائل مهم انقلاب با ایشان گفتگو کرد. در همین سفر امام خمینی(ره) ایشان را مسئول تشکیل شورای انقلاب اسلامی نمود. هنگام بازگشت امام خمینی (ره) به ایران، مسئولیت کمیته استقبال از امام را شخصاً به عهده گرفت و تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن همواره در کنار رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی و مشاوری دلسوز و مورد اعتماد برای ایشان بود. روحش شاد و یادش گرامی باد.
متن کامل را پس از پرداخت وجه می توانید دانلود نمایید.لطفا مشخصات خواسته شده را جهت پیگیری پرداخت دقیق وارد نمایید.
نوع فایل : word فایل زیپ شده
تعداد صفحات 15
حجم : 34 kb
مبلغ قابل پرداخت 18000 ریال
پس از پرداخت موفق وجه به صورت خودکار به صفحه دانلود هدایت می شوید و می توانید فایل را دانلود کنیددر صورت هرگونه مشکل با پشتیبانی 09357668326 تماس بگیرید.