هفته سلامت سالمندان
18 فروردین روز سالمندی ورزش و سلامت، 19 فروردین سالمندی و آموزش همگانی ، 20 فروردین سالمندی ، حوادث و بلایا ، 21 فروردین سالمندی و شهر دوستدار سلامت ، 22 فروردین سالمندی ، سلامت و همکاری های بین بخشی ، 23 فروردین سالمندی و مراقبت در برابر بیماریها و 24 فروردین سالمندی و کرامت اجتماعی
سالمند به چه شخصی گفته میشود؟ دوران سالمندی به سنین بالای ۶۰ سال اطلاق میگردد، گرچه تغییرات سالمندی ممکن است از سالها قبل آغاز شود. اما آنچه مهم نگرش ما به سالمندی است. سالمندی، یک بیماری نیست بلکه یک پدیده طبیعی میباشد که از لقاح شروع میشود و با مرگ پایان مییابد. از سالمندی نمیتوان پیشگیری کرد اما حفظ سلامت در سنین سالمندی به عادات و شیوه زندگی افراد در طول زندگی بستگی کامل دارد. تغییرات سالمندی تحت تأثیر حوادث زندگی، بیماریهای ژنتیک و عوامل اجتماعی، اقتصادی و روش زندگی قرار دارد، بنابراین سن فیزیولوژیک، منعکسکننده وضعیت سلامت است. فاکتورهای شیوه زندگی که به نظر میرسد سن فیزیولوژیک را تحت تأثیر قرار میدهند عبارت است از: کفایت و نظم خواب، مصرف متعادل غذا و تغذیه صحیح، سیگار، ورزش و فعالیت بدنی و وزن بدن. بنابراین بهبود شیوه زندگی میتواند تضمین کننده سلامت افراد در سالمندی باشد.
فعالیت های ورزشی در سلامت سالمندان
بدون شک سالخوردگی و پیری در تمام موجودات زنده از جمله انسان فرا می رسد و تا پایان عمر نیز ادامه دارد . فعالیت های ورزشی در سنین نوجوانی باعث تقویت عضلات و رشد بدنی و فکری می شود ،و درسنین سالمندی میتوان با انجام ورزش های متناسب ، از اختلالات روحی و معلولیت های جسمی که در دوران سالمندی پدید میآید پیشگیری نمود .
شروع سن سالمندی از60 سالگی بوده و عدم فعالیت بدنی در این دوران می توان روبه افزایش رود و از نظر فیزیکی و روانی اثرات نا مطلوبی داشته باشد . فعالیت بدنی به وسیله ورزش ، به تنظیم گلکوز خون و آدرنالین کمک نموده ، افزایش ضربان قلب و جذب اکسیژن ، بازده قلب ، تعداد تنفس و میزان هوایی که وارد ریه می شود ، حرارت بدن و بالا رفتن فشار خون ، جاری کردن آن در رگها و جلوگیری سخت شدن رگها ، رساندن خون به ماهیچه ها و به کارگیری بیشتر رگ ها و مویرگ های خونی که در حالت عادی به کار گرفته نمی شوند ، احیا خواهد نمود .
فعالیت بدنی می تواند خواب را در تمام دوره های سنی افزایش دهد و از عوارض بیماری های قلبی ، دیابت، فشار خون ، کلیه و... پیشگیری نماید . تمرینات مقاومتی می تواند اثر بسیار مهمی در حفظ استقلال در افراد سالمند داشته باشد. پیشرفت قدرت عضلانی قلب به دنبال تمرینات بدنی مشاهده شده است . کندی حرکت از ویژگی های سن بالا میباشد . سالمندانی که فعالیت بدنی مستمر دارند اغلب می توانند این کاهش را با ارتباط به سن خود به تعویض بیندازند . امروزه تحقیقات به عمل آمده نشان از آن دارد که تاثیر ورزش در سلامت سالمندان و بهبود سلامتی در حوزه های اضطراب و استرس بسیار مورد توجه میباشد . البته فعالیت های ورزشی فقط اضطراب و استرس را کاهش نمی دهد بلکه باعث بهبود بیماری های مزمن و کمک به برگشت سریع از استرس های روانی می شود .
سالمندان همواره به دلیل کهولت سن خود را ناتوان فرض می کنند و از اینکه در اجتماع حضور داشته باشند نگران هستند . با اطمینان میتوان گفت : سالمندان در صورتی فعالیت ورزشی را در برنامه روزانه خود به مدت 15 تا 20 دقیقه انجام دهند، سلامتی و شادابی خود را بدست خواهند آورد . انتخاب شیوه تندرستی و جلوگیری از بیماری ها و پیشگیری از آنان مستلزم فعالیت های بدنی شامل پیاده روی در سطح صاف ، استفاده از کفش های مناسب ، شنا ، شطرنج ، ماهییگیری ، نرمش های سبک تمرین های هوازی و اندازه توانایی حداقل سه روز درهفته – هر با 20 دقیقه و برنامه های تفریحی ، شرکت در مهمانی های خانوادگی ، حضور در جمع دوستان ، مسافرت های گردشی ، باغبانی ، خرید مایحتاج منزل و آشپزی می تواند در سلامتی و نشاط سالمندان بسیار موثر باشد . زنان و مردان سالمند در همه سنین باید مراقب سلامتی خود بوده و از انجام تمرینات ورزشی غافل نباشند. تنگی نفس ، افزایش شدت ضربان قلب ، فشار خون و خستگی زودرس همه از علائم تمرین نکردن می باشد . عدم فعالیت بدنی و خانه نشینی ، موجب کاهش استقلال شده و منجر به بروز اکثر بیماری های مزمن و عدم اعتماد به نفس و افسردگی می گردد . تحرک اراده قوی برای انجام ورزشهای بدنی و تمرینات مستمر ، داشتن استخوان های سالم ، کاهش بروز بیماریهای قلبی و عروقی ، سلامت دهان و دندان و تغذیه مناسب ، سلامتی و تندرستی را به دنبال دارد و آشکار است که سالمندان عزیز در صورت ادامه فعالیت های ورزشی از سلامت کامل برخوردار خواهند بود
فوائد فعالیتهای بدنی منظم :
بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی را کاهش می دهد .
کاهش فشار خون .
بیماری دیابت تا 50% کاهش می دهد .
باعث ترفیع سلامت روح و روان می شود .
استرس و اضطراب را کاهش می دهد.
باعث استحکام استخوان ها و عضلات می شود.
سالمندان گرامی ضمن انجام فعالیت های ورزشی بهتر است با پزشک خود مشورت نموده و او را از برنامه هایی که انجام می دهید ، مطلع نمائید.