بانک سوال دبستان گرمه

بانک نمونه سوال ابتدایی متوسطه اول و دوم پایان نامه مقاله تحقیق کارآموزی کارورزی طرح توجیهی کار آفرینی پروژه

بانک سوال دبستان گرمه

بانک نمونه سوال ابتدایی متوسطه اول و دوم پایان نامه مقاله تحقیق کارآموزی کارورزی طرح توجیهی کار آفرینی پروژه

جوامع بشری و عصر اطلاعات

چکیده

بشر در طی مسیر تکاملی خود با جوامع متعددی روبه­رو گشته است. از آن جمله می­توان به جامعه ایلیاتی­، جامعه روستایی و جامعه صنعتی اشاره کرد. اختراع رایانه در اواسط قرن بیستم، گسترش شبکه­های ارتباطی و اهمیت اطلاعات در حیات اجتماعی، منشأ تحولات نوینی در زندگی انسان گردیده است. دوران جدید که به عصر اطلاعات موسوم است، نتیجه فنّاوری اطلاعات و ارتباطات می­باشد. امروزه انسان، جامعه­ای مبتنی بر فنّاوری اطلاعات و ارتباطات را تجربه می­کند که از ویژگی­های خاص خود برخوردار است. چنین جامعه­ای را جامعه اطلاعاتی گویند. در این گونه از جوامع، مفاهیم سنتی موجود در زمینه­هایی همچون: اقتصاد، آموزش، کسب و کار، مدیریت، تجارت و جنگ دچار تحول می­گردد.

در این مقاله، ضمن تعریف جامع اطلاعاتی، تأثیر فنّاوری اطلاعات و ارتباطات بر وجوه مختلف جامعه به اجمال بررسی خواهد شد. باشد که این مختصر، تأثیری هر چند ناچیز بر طرز تفکر مدیران و برنامه­ریزی بهینه در کلیة بخش­های جامعه به منظور ورود متفکران به عصر اطلاعات داشته باشد.

واژه­های کلیدی: عصر اطلاعات، جامعه اطلاعاتی، فنّاوری اطلاعات.

مقدمه

فنّاوری اطلاعات، به عنوان خاستگاه اصلی جامعه اطلاعاتی ناشی از ظهور رایانه، توسعه شبکه­های مخابراتی و نیاز روزافزون به استفاده از اطلاعات بوده است. مطالعات انجام شده در خصوص برنامه­های توسعه اغلب کشورها، نشانگر محوری بودن نقش فنّاوری اطلاعات و ارتباطات در این گونه برنامه­ها است. ماهیت و ابعاد بسیار گسترده این فنّاوری، تعریف دقیق آن را با مشکل مواجه می­سازد؛ به طوری که تعاریف مختلفی برای آن ارائه شده که مهم‌‌ترین آن‌ها ذیلاً آمده است (3):

1.  فنّاوری اطلاعات، تلفیقی از دستاوردهای مخابراتی، روش­ها و راهکارهای حلّ مسأله و توانایی راهبری با استفاده از دانش رایانه­ای است.

2. فنّاوری اطلاعات، شامل موضوعات مربوط به مباحث پیشرفته علوم و فنّاوری رایانه­ای، طراحی رایانه­ای، پیاده­سازی سیستم­های اطلاعاتی و کاربردهای آن است.

3. فنّاوری اطلاعات، تلفیقی از دانش سنتی رایانه و فنّاوری ارتباطات به منظور ذخیره، پردازش و تبادل هر گونه داده، اعم از متن، صوت و تصویر است.

4. فنّاوری اطلاعات، عبارت است از­: همه اشکال فنّاوری ساخت، ذخیره­سازی، تبادل و به­کارگیری اطلاعات در شکل­های گوناگون­: اطلاعات تجاری، مکالمات صوتی، تصاویر ساکن و متحرک، ارائه چند رسانه­ای و سایر اشکالی که هنوز به وجود نیامده­­اند.

5. فنّاوری اطلاعات، عبارت است از همه شکل­های فنّاوری که برای ایجاد، ذخیره و استفاده از شکل­های مختلف اطلاعات، از قبیل: اطلاعات تجاری، مکالمات صوتی، تصاویر متحرک، داده­های چند رسانه­ای به کار می­رود.

6.  فنّاوری اطلاعات، شاخه­ای از فنّاوری است که با استفاده از سخت‌افزار، نرم‌افزار و شبکه­افزار (Netware)، مطالعه و کابرد داده و پردازش آن را در زمینه­های: ذخیره­سازی، دستکاری (Manipulation)، انتقال، مدیریت، جا­به­جایی، مبادله، کنترل، سوییچینگ (Switching) و داده امانی خودکار (Automatic Acquisition) امکان­پذیر می­سازد.

مختصات جامعه اطلاعاتی

انقلاب شگرف الکترونیکی در اواسط  سده بیستم و رشد روزافزون کاربرد ریز پردازنده­های الکترونیکی در محصولات مختلف و همچنین کاهش بهای تمام شده آن‌ها از یک سو، و نیاز بشر به استفاده از اطلاعات از دیگر سو، موجب پدید آمدن موج اطلاعات گردید. جهانی که پس از سپری کردن دوره کشاورزی با تمام فراز و نشیب­ها و زمان طولانی خود با وقوع انقلاب صنعتی به دوره صنعت و زندگی ماشیینی روی آورد، با ظهور شبکه­های رایانه­ای و توسعه ارتباطات، اینک به عصری جدید موسوم به «عصر اطلاعات» پا می­نهد. عصر اطلاعات، جامعه بشری را با رویکردهای جدید در کلیه ابعاد مختلف مواجه می­سازد. از چنین جامعه­ای با عنوان «جامعه اطلاعاتی» یاد می­شود. تعاریف متعددی از جامعه اطلاعاتی ارائه شده است؛اما محوریت چنین جامعه­ای اطلاعات و تولید ارزش­های اطلاعاتی است و نه تولید ارزش­های مادی (1).

ویلیام مارتین، در زمره اوّلین کسانی است که موضوع جامعه اطلاعاتی را مطرح کرده است. او معتقد است که هر چند واژه «جامعه اطلاعاتی» از دهه 1980 به بعد متداول گشته است، ولی تعریف واحدی از آن ارائه نشده و حتی گاهی مشروعیت کاربرد چنین واژه­ای مورد تردید قرار می­گیرد. به عقیده وی، جامعه اطلاعاتی، جامعه­ای است که در آن کیفیت زندگی همانند چشم انداز­های تحول اجتماعی و توسعه اقتصادی به میزان بسیاری به اطلاعات و بهره­برداری از آن وابسته است. در چنین جامعه­ای، استانداردهای زندگی، الگوهای کار و فراغت، نظام آموزشی و بازار کار کاملاً تحت تأثیر پیشرفت­هایی قرار گرفته­اند که در قلمرو اطلاعات و دانش به وقوع پیوسته است (11).

گاهی نیز جامعه اطلاعاتی را از جهت تأثیرات فنّاورانه، اقتصادی، شغلی، جغرافیایی و فرهنگی مورد توجه قرار می­دهند. در این باره معمول­ترین تعریف جامعه اطلاعاتی بر تأثیرات فنّاورانه تأکید دارد؛ به گونه­ای که پیشرفت در زمینه­های پردازش، ذخیره و انتقال اطلاعات، به بهره­گیری از فنّاوری اطلاعاتی تقریباً در همه زمینه­های اجتماعی منجر گشته است (2).

برخی دیگر نیز از زاویه جامعه فرا صنعتی به موضوع جامعه اطلاعاتی می­نگرند. پروفسور بل (Daniel Bell)، جامعه­شناس برجسته آمریکایی از این گروه محسوب می­شود. وی به اهمیت اطلاعات و آگاهی در ظهور جامعه فرا صنعتی تأکید می­ورزد. در جامعه ما قبل صنعتی، زندگی «بازی بر ضدّ هستی» است؛ جایی است که انسان‌ها با نیروی عضلانی غیر ماهر کار می­کنند و در عصر صنعتی، آن­جا که ماشین حکم فرما است، زندگی، بازی بر ضدّ هستی مصنوعی است؛ در حالی که در یک جامعه فرا صنعتی که بر خدمات بنا نهاده شده، بازی میان اشخاص است. بنابراین، آنچه به حساب می­آید، نیروی عضلانی غیر ماهر یا انرژی نیست؛ بلکه اطلاعات است (12).

دقّت در تعاریف جامعه اطلاعاتی، گویای آن است که چنین جامعه­ای بیانگر مدلی نوین از جامعه بشری است که در آن، مفاهیم رایج آموزش، کسب و کار، اقتصاد و تجارت متحول می­گردد. به صورت خلاصه می­توان گفت:

 ● تغییری بنیادین در چگونگی تولید ثروت و ارزش پدید آمده و منابع سنتی اقتصاد (مواد اوّلیه/منابع فیزیکی) ، جای خود را به خبرگی و مهارت­های انسانی خواهد داد؛ به عبارت بهتر، ارزش­های اطلاعاتی جایگزین ارزش­های مادی می­شود.

  اطلاعات به­سرعت تولید و در اختیار همه قرار می­گیرد.

  فعالیت­های کاری بیشتر در پردازش اطلاعات است تا در تولید صنعتی یا کشاورزی.

● بیشتر پردازش­ها به صورت الکترونیکی انجام می­شود.

● نهادهای الکترونیکی و سازمان‌های مجازی شکل می­گیرد.

● مفهوم کار و کسب و شیوه زندگی تغییر می­کند.

● مهارت­ها و مشاغل جدید در عرصه فنّاوری ارتباطات و اطلاعات ایجاد می­گردد.

● تعامل با سایر کشورها و جوامع به میزان چشمگیری گسترش می­یابد.

  مؤلفه­های اقتدار، نظام­های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، مدیریت و سازماندهی متحول می­گردد.

  اطلاع­رسانی به مفهوم عام و در ارتباط با کلیه نیازمندی­های جامعه، از نقشی کلیدی و ارزشمند برخودار است.

زیر ساخت­های فنی - اجتماعی جامعه اطلاعاتی

محققان برای استقرار جامعه اطلاعاتی، عوامل بسیاری را بیان می­کنند که مهم­ترین آن‌ها به شرح ذیل است:

  زیر ساخت­های ارتباطات از راه دور؛

● زیر ساخت­های مرتبط با دانش؛

● زیر ساخت­های فنّاوری رابط اطلاعات؛

● زیر ساخت ارتباطی، بیان کننده شبکه­هایی است که به طور فیزیکی انتقال و ارتباط را تأمین می­کنند و بیشتر ناظر به وجه سخت‌افزاری تحقق جامعه اطلاعاتی است؛ تا آن­جا که می­توان گفت بیشتر جامعه کشاورزی با راه­های شوسه شناخته می­شدند و جامعه صنعتی با لوله­کشی­های نفت و گاز، و حل آن که باید جامعه اطلاعاتی را با زیر ساخت­های فیبر نوری و مخابراتی معرفی کرد. زیر ساخت­های مرتبط با دانش، معطوف به سازمان، روش­ها و پردازش اطلاعاتی است که مورد نیاز کاربران مختلف بوده و بیشتر ناظر به اند­یشه خلاق و خبرگی متخصصان، اندیشمندان و فنّاورانی است که بازیابی، پردازش و فراورش داده را برای اهداف مختلف: مدیریت، نظارت، سازماندهی و کنترل امکان­پذیر می­سازند.

زیر ساخت فنّاوری رابط اطلاعات، نمادی از محیطی است که در آن هنجارهای مشترک و مبادلات باز و متعامل تحقق می­یابد. این وجه، بیشتر ناظر به محیط حقوقی و پیمان­های مناسبی است که چگونگی همزیستی داده­های مختلف و کاربری آن‌ها را مهیا می­سازد.

جامعه اطلاعاتی و اقتصادی

فنّاوری اطلاعات بر زمینه­های مختلف اقتصادی تأثیری شگرف خواهد گذاشت. از نظر اشتغال، توسعه این فنّاوری موجد مشاغل جدید با کیفیتی نو و برتر است؛ به عنوان مثال، در استرالیا نرخ رشد شاغلان در این بخش در فاصله سال­های 1996 تا 2000 بیش از 30 درصد بوده است، در ایرلند این نرخ برابر 18 درصد در فاصله سال­های 1992 تا 1999 می­باشد و متوسط سهم اشتغال فنّاوری اطلاعات و ارتباطات در 15 کشورعضو اتحادیه اروپا برابر3/9 درصد بوده است (4).

از طرف دیگر، با توجه به این­که استفاده از فنّاوری اطلاعات موجب افزایش سود و بهبود وضعیت صنایع
می­گردد، باعث افزایش تولید ناخالص داخلی نیز خواهد بود. همچنین از اواسط دهه 1990 نشانه­هایی از افزایش بهره­وری حاصل از کاربرد فنّاوری اطلاعات در آمار دیده شده است (4). این همه، حکایت از تأثیر مثبت فنّاوری اطلاعات بر اقتصاد دارد. قطع نظر از دستاوردهای اقتصادی فنّاوری اطلاعات، استفاده از این فنّاوری، ساختارهای اقتصادی جوامع را به سوی اقتصاد دیجیتالی یا اقتصاد شبکه­ای سوق می­دهد.

جامعه اطلاعاتی و تجارت

در اقتصاد شبکه­ای که مبتنی بر کاربردهای فنّاوری اطلاعات و ارتباطات می­باشد، ارتباط بین تولید کنندگان و مصرف کنندگان بیشتر شده، فاصله آن‌ها از بین می­رود و مفاهیمی چون: کسب و کار الکترونیکی، تجارت الکترونیکی، حراج الکترونیکی و بازاریابی بلادرنگ تعریف می­شود. مشتری­گرایی بیشتر و محصولات­خدمات کاملاً سفارشی و مبتنی بر سلایق هر یک از مشتریان ارائه می­گردد. تجارت الکترونیکی، فرآیند خرید، فروش یا تبادل محصولات، خدمات و اطلاعات از طریق شبکه­های رایانه­ای و اینترنت است(7).

استفاده از فنّاوری اطلاعات در تجارت (تجارت الکترونیکی)، همچون سایر کاربردهای فنّاوری اطلاعات موجب کاهش هزینه و افزایش کارایی خواهد شد.فروشندگان با هزینه­های کمتر و سود بیشتر مواجه شده و مصرف کنندگان نیز با برخورداری از اطلاعات بیشتر، امکان انتخاب بهتر و خرید ارزان­تر را تجربه می­کنند.

جامعه اطلاعاتی و آموزش

فنّاوری اطلاعات بر وجوه فرهنگی جامعه نیز تأثیر می­گذارد که از آن جمله می­توان به آموزش اشاره کرد. آموزش، تجربه­ای است مبتنی  بر یادگیری که به منظور ایجاد تغییرات نسبتاً ماندگار در فرد صورت
می­گیرد(5). یادگیری، به عنوان یکی از نیازمندی­های اساسی انسان، تحت تأثیر روش­های نوین ناشی از کاربرد فنّاوری اطلاعات قرار گرفته است. آموزش شبکه­ای، کلاس­های مجازی، دانشگاه اینترنتی و آموزش از راه دور موضوعاتی است که  از کابردهای فنّاوری اطلاعات و ارتباطات در زمینه آموزش محسوب می­شود؛ به عنوان مثال، در آموزش از راه دور، آموزش­های مورد نظر در مکانی مشخص ارائه شده و سپس با بهره­برداری از روش­های انتقال بی­درنگ (همزمان -
Onlion یا ناهمزمان - Offline) به مکان دیگر منتقل می­گردد.

برخی از مزایای استفاده از فنّاوری اطاعات و ارتباطات در اجرای سیاست­های آموزشی عبارت­اند از:

● حذف تأثیر عواملی همچون: دوری فاصله، وضعیت بد جغرافیایی و امنیت کم و به عبارت بهتر رها شدن آموزش از قید زمان و مکان؛

● عدم نیاز به جابه­جایی استادان، معلمان و مربیان از یک منطقه به منطقه دیگر و امکان بهره­گیری از اساتید بنام بدون توجه به موقعیت مکانی؛

  کاهش هزینه لجستیکی؛

● افزایش کیفیت آموزش از طریق بهره­مندی از اساتید، معلمان و مربیان با سابقه و مجرب که در مناطق دیگر زندگی می­کنند؛ به عنوان مثال، در تایوان با راه­اندازی دانشگاه مجازی با بودجه­ای برابر 800 میلیون واحد پولی، سالانه 30000 دانشجو آموزش می­بینند؛ در حالی که دانشگاه ملی  تایوان با بودجه سالانه 3500 میلیون واحد پولی تنها 21000 دانشجو را شامل می­شود(4).

جامعه اطلاعاتی و جنگ

فنّاوری اطلاعات و ارتباطات، همچنان­که بر تمامی وجوه اجتماعی تأثیر گذاشته و جوامع را به سمت جوامع نوین اطلاعاتی سوق داده است، بر جنگ و مفاهیم مرتبط با آن نیز تأثیر گذاشته و یا خواهد گذاشت. در عصر اطلاعات، مفاهیم سنتی جنگ که در عصر صنعت رایج بوده است، جای خود را به مفاهیم جدیدی داده است؛ به گونه­ای که تحت عناوینی چون جنگ دیجیتالی یا جنگ اطلاعات از آن یاد می­شود.

همان­طور که جنگ­های «موج اوّل» یا دوران کشاورزی برای زمین، جنگ­های «موج دوم» یا دوران صنعت در جهت کنترل ظرفیت تولید به اجرا در آمدند، جنگ­های «موج سوم» یا دوران اطلاعات نیز برای کنترل دانش و اطلاعات است. از آن­جایی که در هر جامعه­ای شیوه نبرد تابع روش تولید ثروت است، در عصر اطلاعات نیز که ارزش­های اطلاعاتی جایگزین ارزش­های مادی می­شوند، جنگ­های اطلاعاتی بیش از پیش معنا می­یابد. «الوین» و «هیدی تافلر» نیروی مسلح ایالات متحده را نیازمند به «مفهوم نظام­مندی از راهبرد دانش نظامی» می­دانند. به گمان آنان، این راهبرد شامل دکترین روشن و سیاستی برای تحصیل، پردازش، توزیع و پیشبرد دانش توسط نیروهای مسلح است.(8) آن‌ها می­گویند که ارتش ایالات متحده در حال توسعه مفهوم جنگ اطلاعات است تا عملیات روانی را نیز شامل شده و بتواند بر احساسات، انگیزه، قدرت استدلال عینی و نهایتاً بر رفتار دیگران تأثیر گذارد. چنین رویکردی، حکایت از توسعه جنگ سنتی و تبدیل آن به جنگ اطلاعات دارد.

جنگ اطلاعات، مفهومی قدیمی است که با استفاده از فنّاروی اطلاعات و  ارتباطات نقش و سهم بسزایی در جنگ ایفا می­کند؛ به­گونه­ای که امروزه جنگ اطلاعات بُعد چهارمی به ابعاد سه­گانه زمینی، دریایی و هوایی اضافه کرده است. اگر چه تعریف دقیق و واحدی در مورد جنگ اطلاعات وجود ندارد، اما می­توان گفت: جنگ اطلاعات مظهر تأثیر اطلاعات یا دانش بر عملیات نظامی است به عبارت بهتر، هر اقدامی را که برای انکار، سوء استفاده، تحریف، تخریب اطلاعات یا کارکردهای دشمن و همچنین حفاظت از خود در برابر این اقدامات و بهره­برداری از عملیات اطلاعاتی خودی انجام می­شود، جنگ اطلاعات گویند (10).

واژه­هایی همچون «جنگ رایانه» و «جنگ شبکه»، از مفاهیم رایج در جنگ اطلاعات است. به­زعم «جان آرکویلا» و «دیوید ران فلت» جنگ شبکه نوعی مشاجره فکری در سطح اجتماعی است که بخشی از آن از طریق ارتباطات شبکه­ای انجام می­پذیرد. به احتمال قوی، جنگ شبکه­ای یک مشاجره راهبردی بین کشورها است که هدف از آن ذهن بشر است (9).

جنگ اطلاعات و سیستم­های امنیتی

امروزه اینترنت محیطی برای جنگ اطلاعاتی بین دو کشور متخاصم ایجاد کرده است. دزدان اطلاعات می­توانند با آخرین روش­های موجود در شبکه­هایی اطلاعاتی نفوذ و اطلاعات فوق سرّی را مورد استفاده قرار دهند. فنّاوری­های جدید نرم­افزاری، امکان دسترسی خودکار به اطلاعات را از طریق«Knowbot» فراهم آورده است. نوبات­ها پس از رها شدن در اینترنت، قادرند تا برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز، از شبکه­ای به شبکه دیگر رفته، تولید مثل نموده، با سایر نوبات­های دیگر ارتباط برقرار کرده و اطلاعات مورد نیاز را به مبدأ خود ارسال کنند.

در عصر اطلاعات، حمله به سامانه­های اطلاعاتی (پایگاه­های وب) و دفاع در برابر حمله­های اطلاعاتی بسیار مهم می­باشد. نمونه تشدید شده­ای از این گونه حملات، در جنگ عراق و آمریکا مشاهده گردید؛ به گونه­ای که یک هفته پس از جنگ، حدود بیست هزار پایگاه مورد حمله واقع شد و بر اساس آمارهای داده شده، روزانه حدود دو هزار و پانصد پایگاه تخریب گردید. یکی از قربانیان اصلی این حملات، پایگاه الجزیره بود که اقدام به نمایش تصاویر سربازان آمریکایی و انگلیسی کشته شده یا اسیر شده نمود. همچنین صدها پایگاه دولتی و تجاری آمریکایی و انگلیسی، پس از بمباران بغداد، توسط شعارهای ضدّ جنگ مخدوش گردیدند.

حملات انجام شده به پایگاه­ها و همچنین ویروس­های رایانه­ای که در طی این جنگ تولید گردید، معمولاً  ناشی از سه گروه بودند.گروه اوّل وطن­پرست­های آمریکایی و انگلیسی که می­خواستند به گونه­ای در جنگ شرکت نموده و به حمله مجازی به دشمن از طریق شبکه­های رایانه­ای اقدام ورزند. حمله به سرورها (راهبرها) در سفارت­خانه­های عراق و یا تخریب پایگاه­های وب شرکت­های عراقی به همین منظور انجام گردید. گروه دوم، اسلام­گرایانی بودند که در سراسر جهان حملاتی علیه پایگاه­های آمریکایی یا انگلیسی انجام دادند و گروه سوم، صلح­طلبانی بودند که به هیچ یک از طرفین جنگ وابستگی نداشته و با اصل جنگ مخالفت می­کردند و به تخریب پایگاه­ها از طریق ارائه پیغام­های ضد جنگ اقدام می­کردند. همچنین ویروس­های رایانه­ای، کرم­ها، بمب­های منطقی و سایر روش­های دیگر نیز در این ارتباط به کار گرفته شد که از آن جمله می­توان به ویروس­های: Prune، Ganda وD .Vote اشاره کرد.

در چنین شرایطی، نقش سیستم­های امنیتی به عنوان یک سلاح اطلاعاتی و عامل پدافندی بر ضدّ تهدیدات اطلاعاتی از قبیل: بهره­برداری غیر مجاز، تخریب و تحریف اطلاعات، بیش از پیش مهم جلوه می­کند.

جامعه اطلاعاتی و کار

عصر اطلاعات با ویژگی­های خاص خود، ماهیت کار و اشتغال را دستخوش تغییر و تحولات بسیاری می­کند. نیروی کار و محیط کار در جامعه اطلاعاتی، با تصور امروزی متفاوت است. در چنین شرایطی، تعداد قابل توجهی از کارکنان در مشاغلی که محور آن اطلاعات و دانش است، کار می­کنند. تغییراتی را که در عرصه کار و اشتغال رخ می­دهد، می­توان در موارد ذیل دسته­بندی کرد:

• بعضی مشاغل فعلی، در عصر اطلاعات از بین خواهد رفت، مانند مشاغل مرتبط با کتابداری سنتی؛

• برخی دیگر از مشاغل با تغییراتی مواجه خواهند بود؛ به عنوان مثال، فعالیت­های مهندسی، تجاریت، پزشکی و یا آموزشی متأثر از فنّاوری اطلاعات با روش­هایی جدید اجرا می­شوند؛

• توسعه و رواج فنّاوری اطلاعات و ارتباطات موجب پیدایی مشاغلی جدید خواهد شد؛ به عنوان مثال، مشاغلی نظیر: برنامه­نویس وب، برنامه­نویس بانک اطلاعاتی، برنامه­نویس پایگاه، کارشناس امنیت اطلاعات، مدیر شبکه، مدیر پایگاه و کارشناس فرآوری اطلاعات به وجود می­آیند.

• ایجاد پدیده دُورکاری به معنای «استفاده از رایانه­ها و ارتباطات راه دور برای انجام وظایف شغلی در موقعیت­های جغرافیایی متفاوت»، (6) که بر روش اجرای وظایف تأثیر خواهد گذاشت. دُورکاری نه تنها مشاغل خدماتی و رسانه­ای را تحت تأثیر قرار می­دهد، بلکه با سازگار کردن ماشین­آلات صنعتی برای دُورکاری به صورت مبتنی بر وب یا  اینترنت امکان انجام فعالیت­های صنعتی از راه دور نیز مسیر می­شود. بنابراین، نقش زمان و مکان فیزیکی کم­رنگ­تر و مفاهیم مجازی معنا می­یابد. همچنین مفاهیم حقوقی و روابط کار نیز تغییر می­کند؛

• سطح وظایف واگذاری شده به انسان‌ها نسبت به گذشته تخصصی­تر خواهد شد و کارهای فیزیکی به ماشین­ها واگذار می­شود. از این­رو، ایجاد و ارتقای مهارت­های کارکنان از اهمیت خاصی برخوردار است؛

• شاغلان به سواد اطلاعاتی و مهارت­های مرتبط با فنّاوری اطلاعات نیازمند هستند؛

• اطلاع‌رسانی دقیق و جامع بازار کار داخلی و خارجی به­سهولت انجام می­پذیرد و همچنین مشاوره شغلی هوشمند به صورت مبتنی بر وب میسر است.

با چنین تغییراتی، شرایط و روابط کار نیز تحت تأثیر قرار می­گیرد؛ به عنوان مثال، در مقوله دُورکاری ابهاماتی برای کارگران و کارفرمایان مطرح می­شود. از جمله آن­که چگونه کارکنان دُورکار انتخاب گردند؟ وجوه نظارتی عملکرد بر کارکنان چه معنایی دارد؟ و روش اجرای آن چیست؟ ارزیابی عملکرد شغلی و رفتاری و خدمات یا محصولِ ارائه شده چگونه انجام می­شود؟

استانداردهای دورکاری چگونه تعریف می­شوند؟ محیط حقوقی کار به چه صورت تعریف می­شود؟ امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای دُورکاری چگونه تأمین می­شود؟ چه آموزش­هایی مورد نیاز است؟

جامعه اطلاعاتی، فرهنگ و خدمات اجتماعی

دسترسی سریع و ارزان به اطلاعات موجب نشر سریع اخبار، رویدادها و ارتقای آگاهی­های عمومی در جامعه می­شود. از سوی دیگر، امکان یادگیری در هر مکان و زمان و فارغ از محدودیت­های فعلی، آموزش همه­جانبه برای تمامی اقشار جامعه را فراهم می­آورد. از این­رو، فنّاوری اطلاعات و ارتباطات و تشکیل جامعه اطلاعاتی، در توسعه فرهنگ جامعه تأثیر بسزایی دارد.

با استفاده از فنّاوری اطلاعات تمام نظام­های: اداری، تحقیقاتی، قضایی و یا حکومتی دستخوش تغییرات و تحولات شگرفی می­گردد؛ به گونه­ای که امکان مشارکت هر چه بیشتر مردم را در فرایندهای سیاسی و حکومتی ایجاد می­کند. بنابراین، دمکراسی و جمهوریت معنایی واقعی­تر به خود می­گیرد؛ به عنوان مثال، می­توان از روش­های رأی­گیری الکترونیکی، تشکیل مجامع و نهادی مردمی الکترونیکی و ایجاد دولت الکترونیکی نام برد. دولت الکترونیک به دنبال ارائه خدمات مستقیم به مخاطبان خود است و این مخاطبان ممکن است شامل شهروندان جامعه، بنگاه­های اقتصادی و یا حتی مؤسسات دولتی باشد. ضمن این­که از این طریق، خدمات دولتی به صورتی کارا و بدون اتلاف زمان انجام می­پذیرد.

چنانچه دولت الکترونیک به­درستی طراحی و راه اندازی شود، شهروندان می­توانند به­سهولت وارد یک پایگاه اینترنتی شده و به آن دسته از خدمات و اطلاعاتی دولتی که مورد نیازشان است، دسترسی یابند. آن‌ها می­توانند از طریق تکمیل فرم­های الکترونیکی، بسیاری از نیازمندی­های کاری خود را برآورده نمایند. همچنین همه تعاملات مالی می­تواند از طریق اینترنت صورت پذیرد.

جامعه اطلاعاتی و شهرهای الکترونیکی

فنّاوری اطلاعات، در مدیریت و خدمات شهری نیز تأثیرات زیادی را خواهد گذاشت. از این­رو، ضروری است که پس از درک مفهوم و آثار این فنّاوری، به سامان­دهی نظام و مدیریت شهری توجه کنیم. شهرالکترونیکی یا شهر هوشمند، ناشی از تأثیر این فنّاوری بر ابعاد مختلف شهری می­باشد. چنین شهری با استفاده از زیرساخت­های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، توسعه همه­جانبه خدمات شهری را فراهم آورده است. نیل به یک شهر الکترونیکی بدون توجه به زیرساخت ارتباطی قوی، محیط حقوقی مناسب (قوانین و ضوابط لازم برای امنیت اطلاعات و ارتباطات و یا اقتصاد آزاد )، توسعه سواد اطلاعاتی شهروندان، بافت فیزیکی مناسب(بزرگراه­ها، راه­آهن و یا فرودگاه )، مدیریت فعال و پویا، و سایر شرایط لازم به منظور ایجاد و توسعه خدمات شهری و همچنین فرهنگ استفاده صحیح، میسر نیست.

برخی از مزایای چنین شهری عبارت است از: (13)

● افزایش بهره­وری در ارائه خدمات شهری به دلیل حذف محدودیت­های زمان ناشی از لزوم حضور فیزیکی در سازمان‌ها، افزایش دقت و سرعت ارائه خدمات؛

● بهبود کیفیت خدمات شهری همراه با کاهش هزینه­های زائد؛

● حذف بوروکراسی و افزایش رضایت شهروندان؛

● اطلاع‌رسانی دقیق و کامل و توسعه سواد اطلاعاتی که منجر به ارتقای فرهنگ جامعه خواهد شد؛

● افزایش نقش مشارکتی مردم در تصمیم­سازی­های شهری و کشوری (مردم­سالاری الکترونیکی)؛

● امکان بهره­گیری تمامی شهروندان به صورت مساوی از خدمات شهری؛

● امکان نظارت دقیق بر عملکرد سازمان‌ها و  افراد، ارائه آمارها و گزارش­ها و تقویت قانون­مندی (کاهش رشوه­خواری و رانت­خواری)؛

● افزایش رفاه عمومی؛

● حفظ محیط زیست، کاهش آلودگی و ترافیک؛

● کاهش معضلات اجتماعی همچون بیکاری و تکدی­گری، انجام خدمات در تمام زمینه­های شهری و اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، پزشکی، آموزشی و پژوهشی متحول می­گردد؛ به عنوان مثال
می­توان به موارد ذیل اشاره کرد:

- بازدید و استفاده از نمایشگاه­ها، کتابخانه­ها، موزه­ها و مراکز زیارتی بدون حضور فیزیکی؛

- تکمیل فرم­های در خواست شغل و کاریابی، ثبت شرکت­ها، ازدواج، طلاق، صدور شناسنامه، گواهینامه، بیمه­نامه و غیره در هر زمان و مکان و مبتنی بر شبکه؛

-  شرکت در انتخابات، ارائه نظرات، انجام پژوهش­ها و کلیه فرایندهای تصمیم­سازی و انجام مکاتبات الکترونیکی بین مردم و مسؤلان؛

- پرداخت قبوض و صورت­ حساب­های مختلف مالیات، عوارض، آب، و گاز، برق و تلفن، رزرو هتل، بلیط و سایر موارد مشابه به صورت الکترونیکی؛

- انجام معاملات مختلف بین شرکت­ها و مصرف کنندگان مبتنی بر شبکه؛

- امکان دسترسی از راه دور به پزشکان و متخصصان مختلف فراهم می­شود. پزشکان می­توانند بیماران خود را از طریق شبکه­های رایانه­ای تحت نظارت قرار دهند که تحت عنوان «پزشکی الکترونیکی» یا «دوراپزشکی» نامیده می­شود؛

- کنترل ادوات و لوازم مختلف از راه دور میسر می­گردد؛ مثلاً می­توان سیستم­های خانگی نظیر: اجاق گاز، کولر و یا تلویزیون را از طریق شبکه­های رایانه­ای و از راه دور تحت کنترل قرار داد. این کاربرد را به عنوان «دورا عملیات» می­نامند.

جامعه اطلاعاتی و تولید

فنّاوری اطلاعات، محیط­های تولیدی را نیز در تمامی سطوح، اعم از مدیریت، طراحی، برنامه­ریزی، ساخت و ارتباط با مشتری، تحت تأثیر قرار می­دهد. در این ارتباط، مفاهیم جدید همچون «تولید الکترونیکی»، «تولید مبتنی بر اینترنت»، «مهندسی مجازی» و  «کارخانه مجازی» مطرح گشته است.

در روند تولید که از مشتری آغاز و به مشتری ختم می­گردد (مطابق شکل 1)، بهره­گیری از فنّاوری اطلاعات موجب ارتقای کارایی و اثربخشی خواهد شد؛ به عبارت بهتر، عملیات بازاریابی و دریافت نیاز مشتری، تحلیل نیاز، انجام طراحی و شبیه­سازی، برنامه­ریزی، کنترل کیفیت و ساخت و تحویل کالا به مشتری، همه تحت تأثیر فنّاوری اطلاعات قرار می­گیرد.

برخی از کاربردهای فنّاوری اطلاعات در زمینه تولید عبارت­اند از: (14 و 15 و 16)

● فنّاوری اطلاعات در همه مراحل طراحی، اعم از طراحی مفهومی، طراحی دقیق و همچنین شبیه­سازی، تجزیه و تحلیل و تست محصول، تأثیر بسزایی می­گذارد. ابزارهای مطرح در زمینه طراحی به کمک رایانه (CAD:Computer Aided Design) و آزمایش به کمک رایانه (CAT: Computer Aided Test)، نمونه­هایی از چنین تأثیری می­باشد.

● فنّاوری اطلاعات، در برنامه­ریزی فرایند تولید نیز که در پی شرح توالی عملیات تولید یک قطعه شامل انتخاب ماشین­آلات، ابزارها و یا مواد است، کمک شایانی را ارائه می­دهد. در این ارتباط، می­توان به ابزارهای برنامه­ریزی فرایند به کمک رایانه (CAPP:Computer Aided Process Planning) اشاره کرد.

● برنامه­ریزی و کنترل تولید، اعم از برنامه­ریزی و کنترل موجودی، برنامه­ریزی و کنترل عملیات تولید و برنامه­ریزی و کنترل جریان مواد نیز از روش­های مبتنی بر فنّاوری اطلاعات بهره­ می­برند؛ به عنوان مثال، می­توان به استفاده از رایانه در کنترل کیفیت (CAQ:Computer Aided Quality Control) اشاره کرد. همچنین با بهره­گیری از فنّاوری اطلاعات عملیات کنترل و نظارت بر تولید به صورت مبتنی بر وب و از راه دور میسر خواهد بود.

● در عملیات ساخت، بهره­گیری از رایانه (Aided Manufacturing CAM:computer) در ماشین­های کنترل عددی مبتنی بر رایانه (CNC:Computer Numeric Control  D) و کنترل عددی مستقیم (NC:Direct Numeric control) همچنین سیستم­های کنترل تطبیقی (AC:Adaptive Control)، و زبان­های هوشمند، نمونه­هایی از به­کارگیری فنّاوری اطلاعات و ارتباطات می­باشد. به کارگیری فنّاوری اطلاعات در ساخت موجب انعطاف­پذیری زیاد فرایند تولید می­شود. در این ارتباط، سیستم­های تولیدی منعطف ( Manufacturing Systems FMS:Flexible) مورد توجه قرار گرفته است.

● در همه مواردِ  یادشده بهره­گیری از سیستم­های خبره، به منظور جایگزینی انسان با نرم‌افزارهای هوشمند مد نظر قرار گرفته است؛ مثلاً می­توان از محصولاتی شبیه TOM.Turbo-Capp,AMPS در برنامه­ریزی فرایند یا CAMA,PDS در طراحی و اجرای فرایند تولید یاد کرد.

مشتری

● رویکرد بهره­گیری از رایانه در تمام فعالیت­های یک کارخانه، اعم از سیستم مالی، اداری، سیتسم­های پشتیبانی مهندسی، مدیریت تولید و روش­های ساخت تحت عنوان یکپارچه مبتنی بر رایانه (CIM:Computer integrated Manufacturing) که محدود به مرزهای کارخانه می­باشد، با توسعه فنّاوری اطلاعات به سوی کسب و کار

بازاریابی و دریافت نیاز مشتریتحلیل نیاز و استخراج مشخصات فنی محصولعملیات مهندسیساخت محصول و تحویلمشتری


شکل 1.  فرایند از مشتری تا مشتری

یکپارچه مبتنی بر رایانه (CIB:Computer Integrated Business) میل می­کند. در این الگو، محیط بیرون از کارخانه که شامل مشتریان و یا تأمین کنندگان می­باشد نیز با فعالیت­ها و محیط درون کارخانه از طریق شبکه­های رایانه­ای مرتبط می­گردد و در رویکرد جدیدتر، الگوی بنگاه­ها و سازمان‌های توسعه یافته یا تحت شبکه مطرح می­شود. این الگو در برگیرنده مزایای همه روش­های تولیدی همچون: تولید با کلاس جهانی، مهندسی همزمان، تولید ناب، تولید به موقع، برنامه­ریزی نیازمندی مواد و تبادل اطلاعات به شیوه الکترونیکی است که در دهة اخیر مطرح گردیده است.

برخی از مزایای استفاده از فنّاوری اطلاعات در تولید عبارت­اند از:

● کاهش زمان تحول محصول؛

● کاهش هزینه و افزایش دقت؛

● ارتقای نقش انسان در فعالیت­های تولید؛

● اطلاع­رسانی دقیق و سریع؛

● ارتباط نزدیک با تأمین کنندگان مواد؛

● انعطاف­پذیری در تولید محصول؛

● امکان همکاری نزدیک با شرکا در تمام فعالیت­های تولیدی؛

● ایجاد و تقویت مهندسی همزمان (ارتباط همزمان همه بخش­های: طراحی، ساخت ویا بازاریابی )؛

● افزایش بهره­وری تولید و توان رقابت در جهان با توجه به جهانی­سازی؛

● هوشمندسازی فرایندها یا حرکت به سوی کارخانه­های هوشمند Smart Factory)

جامعه اطلاعاتی و سازمان‌های مجازی

سازمان، نهادی اجتماعی است که هدف مشخصی را تعقیب می­نماید؛ به عبارت دیگر، سیستمی است با مرزهای معین که به سبب داشتن ساختاری آگاهانه، فعالیت­هایی را انجام می­دهد.(17) سازمان‌ها متشکل از گروه­های انسانی هستد که برای نیل به اهداف خود لازم است که تغییرات و تحولات محیطی را شناخته،  بهترین انطباق را با آن ایجاد نمایند. فنّاوری اطلاعات، فرصت­های جدیدی را برای سازمان‌ها پدید آورده است تا بتوانند با یکدیگر ارتباطی نزدیک­تر را برقرار نمایند، از منابع و امکانات مشترک بهره جویند و مدل­های جدی کسب و کار را تجربه کنند.

سازمان‌ها برای ورود به عصر اطلاعات، فرایندهای سنتی خود را مورد مطالعه قرار داده و با مهندسی مجدد آن‌ها تمهیدات لازم برای بهره­مندی بیشتر از فناروی اطلاعات را فراهم می­آورند؛ اما عصر اطلاعات با ویژگی­های خاص خود سازمان‌هایی جدید را به ارمغان آورده است که از آن­ها با عناوینی همچون نهادهای الکترونیکی یا سازمان‌های مجازی (Vitural Organization) یاد می­شود.

تعاریف مختلفی از سازمان مجازی ارائه شده است که از آن جمله می­توان به موارد ذیل اشاره کرد: (18 و 19)

1. سازمان مجازی، سازمانی مبتنی بر شبکه است که با استفاده از آخرین فنّاوری­های ارتباطی و اطلاعاتی مانند اینترنت و اینترانت، مراودات و همکاری با اشخاص و سازمان‌های دیگر را خارج از فضا، زمان و مرزهای فیزیکی امکان­پذیر می­سازد.

2. سازمان مجازی، شبکه­ای موقتی از سازمان‌های مستقل و خودمختار است که با استفاده از فنّاوری اطلاعات و به منظور ایجاد رقابت در کنار یکدیگر قرار می­گیرند.

3. سازمان مجازی، به شکل جدیدی از سازمان اشاره دارد که از مجموعه­ای از افراد، گروه­ها و یا بخش­های سازمانی تشکیل شده و از لحاظ جغرافیایی غیر متمرکز و به طور موقتی یا دائمی تشکیل می­گردد. همچنین متکی به ارتباطات الکترونیکی برای انجام فرایند تولید خود می­باشد.

برخی از مشخصات سازمان‌های مجازی عبارت­اند از:

● امکان استفاده مشترک از منابع؛

● استفاده از ارتباطات رایانه­ای؛

● یکسان بودن اعضا (شرکا)؛

● عدم مرز محدود و مشخص جغرافیایی؛

● موقتی بودن اهداف؛

● کوچکی جثه فیزیکی سازمان.

متناسب با ویژگی خود، این سازمان از روش­های مدیریتی خاص بهره­مند می­شود؛ به عنوان مثال، چگونگی کارمندیابی و گزینش با نظارت بر شاغلان، متفاوت با روش­های مرسوم است. از آن­جایی که ممکن است حضور فیزیکی کارکنان در کنار یکدیگر ضروری نباشد، به همین جهت، خدمات به­صورت مبتنی بر شبکه ارائه می­گردد.

سواد در جامعه اطلاعاتی

واژه سواد (Literacy) با گذشت زمان از مفاهیم متفاوتی برخوردار بوده است. سواد در برگیرنده مهارت­های مورد نیاز برای یک شخص است تا بتواند نقش مناسبی را در جامعه ایفا نماید. ساده­ترین حالت سواد مشتمل، بر توانایی به­کارگیری زبان است؛ بدین معنا که یک شخص با سواد قادر به خواندن، نوشتن و درک زبان بومی خود می­باشد (20).

خواندن، نوشتن و آشنایی با حساب، هنوز به عنوان مهارت­های اساسی در سواد به شمار می­آیند؛ اما امروزه مهارت­های دیگری برای بهره­گیری از اطلاعاتِ ارائه شده توسط رسانه­های متعدد همچون اینترنت لازم است (21).

با ورود به عصر اطلاعات، وجود مهارت­های لازم برای جستجو، استخراج و استفاده از اطلاعات امری ضروری است. این گونه مهارت­ها در واژه «سواد اطلاعاتی» جمع می­گردد. واژه سواد اطلاعاتی برای اوّلین بار توسط زورکوسکی (ZurKowski) در سال 1974 مطرح گردید. در کنار «سواد اطلاعاتی» واژه­های دیگری نیز همچون: «سواد رایانه­ای» (مترادف سواد اطلاعات الکترونیکی و سواد فنّاوری اطلاعاتIT) و واژة سواد کتابخانه­ای، سواد رسانه­ای، سواد شبکه­ای (مترادف سواد اینترنتی و سواد هایپر-Hyper)، سواد دیجیتالی (مترادف سواد اطلاعاتی دیجیتالی) مطرح گردیده­اند (20).

تعاریف مختلفی از سواد اطلاعاتی ارائه شده است که در ذیل برخی از آن‌ها آمده است:

1. سواد اطلاعاتی، انتخاب رفتار اطلاعاتی مناسب برای دستیابی به اطلاعات مورد نیاز از طریق هر روش یا رسانهاست ‌که ممکن است با آگاهی لازم در مورد اهمیت استفاده خردمندانه و  صحیح اطلاعات در جامعه همراه باشد (22).

2. سواد اطلاعاتی، توانانی تشخیص زمان استفاده از اطلاعات، مکان­یابی، ارزیابی، استفاده مؤثر از اطلاعات و انتقال اطلاعات با حالت­های مختلف می­باشد(23).

برخی از استانداردهای معتبر جهان برای آموزش مهارت­های مورد نیاز به منظور نیل به سواد رایانه­ای شامل: گواهینامه بین­المللی فراگیری رایانه ICCS))، گواهینامه بین­المللی کاربری رایانه (ICDL) و دیپلم  بین­المللی در فراگیری رایانه (IDCS) می­باشد؛ به عنوان مثال، گواهینامه بین­المللی کاربری رایانه (ICDL)، یکی از الگوهایی است که نخستین بار توسط کشور فنلاند در اروپا طراحی و به کار بسته شد. این گواهینامه در بیش از 70 کشور جهان به عنوان معتبرترین گواهینامه در مورد «علوم پایه و کاربردی رایانه» پذیرفته شده است که شامل 7 مهارت ذیل است. (24)

● آشنایی با رایانه، پایه فنّاوری اطلاعات؛

● استفاده از رایانه و مدیریت پرونده­ها؛

● واژه­پردازی؛

● صفحات گسترده؛

● بانک­های اطلاعاتی؛

● ارائه (Presentation) و نمایش مطالب؛

● پست الکترونیکی و اینترنت.

نتیجه­گیری

فنّاوری اطلاعات و ارتباطات و حرکت از جوامع سنتی به جوامع اطلاعاتی، تمامی ابعاد نیازمندی­های بشری را تحت تأثیر قرار داده است. روش­های آموزشی، تجاری، کار و یا تولید نیز تابع چنین تغییر و تحولاتی بوده­اند. در این میان، ضروری است  تا هر یک از سازمان­ها و نهادهای دولتی و خصوصی، اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و نظامی، با توجه به وضعیت فعلی خود و بر مبنای مطالعات لازم، روند ورود و حرکت خود در عصر اطلاعات را تبیین و برنامه­­ریزی نمایند. بدیهی است که در چنین شرایطی نقش مجامع دانشگاهی و تحقیقاتی برای شناسایی شرایط فعلی و تحلیل و بومی­سازی آن در تمامی ارگان­ها و سازمان‌های کشور بسیار مهم و کارگشا خواهد بود. اگر چه در جهان امروز شکاف دیجیتالی بین کشورهای شمال و جنوب پدیدار گشته است، مسلماً بی­توجهی بیشتر به این­ مهم، موجبات عقب­ماندگی غیرقابل جبران را قافله جهانی از به دنبال خواهد داشت.

نظرات 1 + ارسال نظر
هادی یکشنبه 21 شهریور‌ماه سال 1389 ساعت 12:14 http://jahancafe.wex.ir


دنبال یه سایت توپ برای افزایش تعداد بازدید از وبلاگت می گردی

اینجاست www.jahancafe.wex.ir

برو اول ببین بعد لینکش کن بعدش به من بگو لینکت کنم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد